Foto: Archief Gerrie Driessen
Foto: Archief Gerrie Driessen

Pastoor van der Leeden van de Horst, al in 1931 op bedevaart naar Katwijk

Krantenbericht van 29 sept. 1931: 'De processie van de parochie van De Horst uit Groesbeek maakte zondag een bedetocht naar OLV (Onze Lieve Vrouw) van Lourdes te Katwijk. Aan de grot hield de Zeereerwaarde heer pastoor Van der Leeden een treffende predicatie over de Maria-verering'.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Dit nu was in het vergeetboek geraakt, tot nu toe werd gedacht dat pas in 1943 voor het eerst naar Katwijk was getrokken. Daarnaartoe wegens de Duitse bezetting, die de jaarlijkse bedevaart naar Keverlaer onmogelijk maakte. Dat Van der Leeden in 1931 naar Katwijk trok was een vermetele onderneming. Sinds de reformatie namelijk was het de katholieken verboden hun geloof in het openbaar te belijden. Het later ingevoerde 'processieverbod', bestond formeel tot 1983. In het overwegend katholieke Groesbeek achter werd al in 1936, met goedkeuring van de Procureur -Generaal van Gelderland, de eerste openbare sacramentsprocessie gehouden.

Dit was te danken aan de eerder genoemde pastoor Van der Leeden, die in 1928 de confrontatie was aangegaan. De Grondwet namelijk liet toe: dat processies gehouden mochten worden in plaatsen 'waar dit in 1848 naar wetten en reglementen was toegelaten'. En omdat er hier sinds 1801 of 1802 naar Keverlaer getrokken was, tartte Van der Leeden de protestantse ambtenaren.

In de plaatselijke kerkgeschiedenis wordt zijn initiatief, door C. Luijben, als volgt geboekstaafd: (…) 'Aldus steunende op het Recht, ons wettig toegestaan', vormde pastoor Van der Leeden in zijn jongste parochie 'De Horst', de eerste Sacramentsprocessie in deze gemeente, om in 1928, 'coram populo' (in het openbaar) vrijmoedig met het Allerheiligste naar buiten te treden en in plechtige optocht van vele gelovigen, langs de versierde wegen van zijn parochie te treden. (…) Toch kan niet gezegd worden dat met deze poging de strijd gewonnen was. In 1931 doen zich reeds moeilijkheden voor, welke leiden tot een officieel onderzoek naar het wettelijk recht om in deze gemeente Sacramentsprocessie te mogen houden. (…) Tot zover Luijben, wiens laatste zin verklaard waarom Van der Leeden in 1931 in Katwijk processie liep.

Foto 1946. In Mook aangekomen werden de bedevaartgangers de Maas overgezet door de veerpont 'God zij met ons'.