Omslag bij

ontwikkeling Zetten-Zuid

ZETTEN - Tijdens de ledenvergadering van de vereniging Zetten-Zuid Moet Beter heeft het bestuur de leden geïnformeerd over een zeer enerverend verslagjaar.

Op 11 juli werd in De Wanmolen door de gemeente Overbetuwe en projectontwikkelaar Klok aan de Zettense bevolking informatie verstrekt over het voorontwerp bestemmingsplan 'Zetten-Zuid'. De gemeentelijke woordvoerder stelde hierbij nog dat de gemeente 'het nooit eens zou worden' met de vereniging ZZMB over de ophoging van het bouwplan. De gemeente heeft ophoging namelijk steeds ontkend.

Het standpunt van de vereniging ZZMB is altijd geweest, dat het maaiveld vanwege de hoge grondwaterstanden in het belang van de nieuwe bewoners verhoogd moet worden. Anderzijds is het gevolg hiervan, dat deze opgehoogde grond dan hoger komt te liggen dan de aangrenzende particuliere tuinen, waardoor weer het risico van wateroverlast voorkomen moet worden.

Een week later op 18 juli tijdens een gesprek tussen ons bestuur en projectontwikkelaar Klok werd na een toelichting door het bestuur op basis van enige onderzoeksrapporten, door Klok bevestigd dat het bouwplan wel verhoogd zal worden.

Op uitnodiging van de gemeente werd kort daarna door het bestuur ook een bezoek aan de gemeente gebracht. Hierbij hebben de bestuursleden verslag van het overleg met Klok gedaan en nogmaals de argumenten voor verhoging van het bouwplan aangevoerd. Tot verbazing van de bestuursleden werd door de gemeente na meer dan zeven jaar nu wel toegegeven dat het bouwplan verhoogd zal moeten worden. Bovendien werd door de gemeente erkend dat door de verhoging er risico's van wateroverlast ontstaan naar de aangrenzende particuliere tuinen en dat daar maatregelen voor nodig zijn.

Inmiddels is op 13 december het op onderdelen aangepaste ontwerpplan van Zetten-Zuid gepubliceerd. Dit plan ligt nu ter inzage en hierbij is onder meer langs de noordrand een smalle greppel gepland om wateroverlast te voorkomen. Omdat de ledenvergadering op 14 december plaatsvond was het mogelijk om op deze vergadering de leden te informeren over de laatste stand van zaken. Afgesproken is met de leden dat in de zienswijze, die ingediend moet worden voor 24 januari, tevens gepleit zal worden voor de aanleg van een greppel langs de oostrand in plaats van de aldaar geplande drain. Ook zal vooraf de conceptreactie aan de leden voorgelegd worden om nog ideeën en opmerkingen door te geven.

Na de vergadering gingen de leden goed geïnformeerd huiswaarts. Inmiddels is na onderzoek van het ontwerpplan gebleken dat er nog wat meer aanmerkingen zijn, maar het ziet er beter uit als ooit tevoren en nu de communicatie met de gemeente ook beter lijkt, is het bestuur toch wat optimistischer over het definitieve plan.