Koude winters, warme feesten

VALBURG - Op maandag 8 januari van 19.30 – 21.30 uur verzorgt historicus Peter Schipper op uitnodiging van het Vrouwennetwerk Valburg een lezing met als titel 'Koude winters en warme feesten'.

Het belooft een geanimeerde en interessante avond te worden. Peter Schipper vertelt over de boerensamenleving toen de seizoenen nog een belangrijke rol speelden. In het voorjaar ging men het land op en begon de zich steeds herhalende cyclus van zaaien, groeien, bloeien en oogsten. ’s Winters zat men bij het vuur, vertelde elkaar verhalen en werden de midwinterfeesten gevierd. Door de geschiedenis heen veranderen de feesten. Het worden feesten die we nu nog kennen zoals Sint-Maarten. sinterklaas, kerst en Driekoningen. Een voor ons nieuw feest is halloween, dat oorspronkelijk door Ierse migranten in Amerika werd geïntroduceerd. Maar wat is de oorsprong van de feesten, wat vieren we nu eigenlijk. Op humoristische wijze vertelt Peter Schipper over de ijzige winters en de warme feesten.
De lezing is in Het Wapen van Valburg, Tielsestraat 69 in Valburg. Toegang bedraagt voor niet-leden 3,50 euro en leden hebben gratis entree.

Schulden

snel aanpakken

BETUWE - Sinds 2012 heeft een steeds grotere groep mensen schulden. Gemeente Overbetuwe, woningcorporaties, Menzis, maatschappelijk werk, bureau Westerbeek en elf inwoners maakten een plan om mensen die in de problemen raken sneller te helpen. In 2016 meldden 439 inwoners zich aan voor een schuldhulptraject.


Ron van Hoeven: "Er zijn té veel mensen die lang (gemiddeld vier jaar) wachten met hulp zoeken als ze in financiële problemen komen. Op dat moment hebben deze problemen al lange tijd diepe impact gehad op het persoonlijk leven van -meestal- een heel gezin. Door veel eerder problemen te signaleren en in te grijpen wil de gemeente voorkomen dat mensen te diep in de schulden raken."
De gemeente en bovengenoemde partners gaan onder andere jongeren beter voorlichten over geldzaken, spreekuren in de verschillende dorpen houden waar mensen met hun financiële vragen kunnen langskomen, cursussen budgetteren aanbieden, inwoners met betalingsachterstanden bij één van de partners actief benaderen, statushouders wegwijs maken in geldzaken en het inwoners makkelijker maken om een aanvraag voor schuldhulp te doen.

Fotoboeken maken

NEDER-BETUWE - Stichting WelzijnsActiviteiten Neder-Betuwe (SWAN) start in januari in samenwerking met SeniorWeb, bij voldoende deelname, een computercursus 'Fotoboeken maken met Albelli' in zeven lessen op donderdagmiddag 11 januari.

De lessen worden in de vergaderzaal van de Biezenwei in Opheusden gegeven. De computercursus is inclusief lesboek, usb-stick, koffie of thee. Aanmelden en informatie bij Hermine Martens of Dini Weiman; 06 15241900 of e-mail digi@swanwelzijn.nl Bij aanmelding ontvangt men een inschrijfformulier. Deelname geschiedt op volgorde van binnenkomst van de formulieren.