Winters. Foto: janny de vries
Winters. Foto: janny de vries

Dierengeluiden: Ransuilen?

HETEREN - Tja, vorige week schreef ik dat ik graag wilde dat het winter werd. Nou, dan heb ik wel mijn zin gekregen, al was het dan geen vriezend weer met mooie blauwe luchten, het was wel winters. In de winter hebben er altijd ransuilen bij ons in de spar gezeten, maar ze zijn er nog niet.

Vorige week hadden wij Frans van de uilenwerkgroep Betuwe op bezoek en die vertelde ons een heleboel over uilen. Hoe ze nestelen en hoe ze de winter door komen. Hij vertelde ook dat steenuilen voornamelijk voorkomen in het kleinschalige landschap. Dus ook hier in de Betuwe. Ransuilen komen verspreid over Nederland voor, maar nemen drastisch in aantal af. Waardoor dit komt is nog niet bekend. Het hoofdvoedsel, veldmuizen is bij beide het zelfde. Het grootste verschil tussen de twee soorten is dat steenuilen cultuurvolgers en ransuilen cultuurmijders zijn.

Voor steenuilen zijn er heel veel broedkasten in deze regio opgehangen, maar ransuilen broeden in verlaten kraaiennesten en die zijn veel moeilijker te maken dan boedkasten. De uilenwerkgroep is nu bezig deze nesten na te bouwen en op te hangen in naaldbomen in de hoop dat er weer ransuilen komen broeden en roesten in onze streken. Ook wij gaan proberen een nest op te hangen in de andere spar op ons terrein. Wie weet krijgen we dan wel een broedpaardje. Dat zou superleuk zijn, maar ondanks dat de uilen er nog niet zijn en het nest er nog niet hangt is er genoeg te zien op het Landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren. Informatie kun je vinden op www.gezinsboerderij.nl of op www.facebook.com/kinderboerderijoverbetuwe. Je kunt ook bellen met 026 4720707.