Afbeelding
Foto:

Sosabowski naast Driel ook in Polen geëerd

DRIEL -Op zaterdag 16 september hebben de inwoners van Driel de bijdrage van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade van generaal Sosabowski aan Operatie Market Garden herdacht. Ook in Polen is zijn inzet tijdens WOII niet onopgemerkt gebleven.

Op zaterdag 23 september werd een buste van generaal Stanislaw Sosabowski in Warschau onthuld onder meer door de staatssecretaris van Defensie, generaal Halupka, de vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade, de burgemeester van Zoliborz (deelgemeente van Warschau) en Arno Baltussen voorzitter van de Stichting Driel-Polen. Het bestuur van Stichting Driel-Polen was hier op uitnodiging van het Ministerie van Defensie en de Nederlandse ambassade bij aanwezig.

Naast het bestuur van Stichting Driel-Polen waren ook de plaatsvervanger van de Nederlandse ambassadeur de heer Varda en de staatsecretaris van Defensie de heer Dworczyk aanwezig. Generaal Halupka en de burgemeester van de Zoliborz kregen tijdens dit bijzondere weekend ieder 500 tulpenbollen overhandigd. Op 8 mei 2017 heeft Generaal Halupka, samen met onder andere burgemeester Van Asseldonk van gemeente Overbetuwe en familie van generaal Sosabowski, deze rode tulp met gele randen gedoopt tot Sosabowski-tulp. Deze bijzondere tulp zal in de lente van 2018 de perken rondom de monumenten van General Sosabowski in Krakau en in Zoliborz doen kleuren.

Meer informatie staat op www.driel-polen.nl.