Afbeelding
Foto:

Dierengeluiden

Herfst dus spinnen

HETEREN - In de herfst als de lucht vochtiger wordt zie altijd erg veel spinnenwebben met spinnen. Het is net of er dan veel meer van deze achtpotige insecten zijn dan eerder in het jaar.

Dat is niet zo, maar de spinnen zijn in de herfst groter dan in de voorgaande periodes. Bovendien zien we door de vochtige lucht de wielwebben van Kruisspinnen beter. Kruisspinnen zijn de meest voorkomende soort spinnen in ons land. Ze maken grote ronde webben tussen een paar punten. Ze zitten dan midden in het web te wachten tot er een insect in verstrikt raakt dat ze dan inspinnen en opeten. Ook webben de vrouwtjes in het najaar een nestje waar ze eitjes in leggen, dat dan de hele winter ergens in een verborgen hoekje zit. Als het warmer wordt gaan deze eitjes groeien en als er voldoende voedsel is komen de spinnetjes uit hun cocon en gaan een web maken waarin ze kleine insecten vangen om die dan in te spinnen. Als zo’n prooi ingesponnen is spuit de spin gif in het diertje waardoor hij dood gaat en waardoor de binnenkant vloeibaar wordt zodat de spin het insect leeg kan zuigen. Door veel te eten groeit de spin en zien wij hem in het najaar weer zo duidelijk dat we denken dat er alleen in het najaar spinnen zijn.

Kruisspinnen kun je nu overal tegenkomen en natuurlijk ook bij ons op de Kinderboerderij Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren. Als je wil weten wat wij in de herfstvakantie organiseren kijk dan op onze facebook pagina Kinderboerderij en Zorgboerderij Overbetuwe.