Afbeelding
Foto:

Dierengeluiden

HETEREN - Een poosje geleden komt een van onze vrijwilligers met een bol “'opgerold papier' naar me toe. Ze vraagt of ik weet wat het is. Tja waar is het gevonden? In een schuur. De bol van ongeveer 20 cm doorsnede weegt niks en is erg luchtig opgerold.

Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee wat het is. Een nest van het een of ander klein dier misschien. Tja wat moet je als natuurliefhebber met zoiets. Hier en daar rond vragen levert geen antwoord op. Dan maar een foto maken en die per mail sturen aan Naturalis. En ja hoor, na een kleine week komt er antwoord. Het blijkt een nest te zijn van papierwespen. De papierwespen zijn sociale wespen die hun naam danken aan de nesten, die van houtvezels worden gemaakt. Doordat de wespen de vezels fijnkauwen en in dunne laagjes aanbrengen lijkt het nest van papier te zijn gemaakt. De eiwitten die ze nodig hebben voor hun larven komt voornamelijk van allerlei vliegensoorten. Daarnaast worden ook volwassen hooiwagens, cicaden en hun larven, evenals onbehaarde of weinig behaarde rupsen, larven van bladwespen, zaagwespen, honingbijen en spinnen gegeten. Het is dus een rover die niet van de nectar van de bloemen leeft. Kom maar eens kijken naar dat nest, het staat in de vitrinekast in de kantine van Landgoed Overbetuwe.

Het Landgoed Overbetuwe is aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren. Meer informatie staat op www.gezinsboerderij.nl. Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten op de kinderboerderij like dan www.facebook.com/kinderboerderijoverbetuwe. Je kunt ook bellen met 026 4720707.