Afbeelding
Foto:

Paardenmarkt Elst opnieuw toekomst bestendiger

ELST - Traditioneel wordt op de eerste maandag in september de Elster paardenmarkt gehouden. Dit jaar op 4 september voor de 757ste keer. Door voortschrijdende inzichten is ook dit jaar hard gewerkt om de markt verder te optimaliseren. De aanbevelingen en aanvullingen onlangs in het al bestaande Protocol Welzijn Paardenmarkten, heeft de markt van Elst al in een eerder stadium toegepast. Dus ook dit jaar worden de paarden in het stro gezet en is volop water en hooi voor de dieren beschikbaar.

De Stichting Paardenmarkt Elst, geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland, heeft als doel bevorderen, stimuleren en bevorderen van de markt, nu en in de toekomst. Daarbij komen vele handjes van pas. Daarom doet het stichtingsbestuur een oproep aan eenieder die organiseren leuk vindt en een band met paarden en de paardenmarkt heeft, zich te melden.

Ongeveer zeven jaar geleden is de organisatie van de markt overgegaan vanuit de gemeente naar stichting Elster Paardenmarkt. Vanaf het eerste uur heeft Frits Hoogveld het voorzitterschap met verve vormgegeven. Gezien zijn leeftijd heeft Frits vorig jaar aangegeven niet meer voor een nieuwe termijn beschikbaar te zijn. Johan Huitink, ook al een aantal jaren actief in de stichting, heeft zich bereid verklaard het voorzitterschap over te nemen.

Veiligheid

Ook wat veiligheid betreft zijn er weer stapjes gezet. Vorig jaar is er voor het eerst gewerkt met rood-witte barriers als afscheiding tussen het publiek en de paarden. Dit is zo goed bevallen dat de organisatie er voor heeft gekozen om een enkel touw toe te passen op de laatste honderd meter van de markt in combinatie met voornoemde barriers. Daardoor ontstaat er meer ruimte voor het publiek op dit wat smallere deel. Verder zal vanaf de kop van de Dorpsstraat tot aan de Prinses Irenestraat een parkeerverbod gelden zodat grote vrachtauto's hun aan- en afvoer optimaal kunnen laten plaatsvinden.

De marktorganisatie heeft haar marktkantoor gevestigd in een pagodetent bij de trappen van het gemeentehuis. Daar staan ook de omroepinstallatie en de ehbo. Om de bezoekers hun auto's veilig te kunnen wegzetten kan ook dit jaar gebruikgemaakt worden van de weilanden aan Rijksweg Zuid. Voor de vele bezoekers die met de fiets komen is een bewaakte fietsenstalling geregeld achter het pand van Witjes Makelaars.

Vertier en vermaak

Bij het gemeentehuis is een ring geformeerd, waarin afwisselend een demonstratie wordt gegeven van voltige en een professionele hoefsmid laat zien hoe paarden worden beslagen. Rond elf uur wordt de trekking verricht van de Elster Paardenmarktloterij. De bekende Elster Mik wordt ook dit jaar verkocht in de kraam naast het gemeentehuis. Enkele jaren geleden is het 'Perdje' geïntroduceerd, waarmee in een groot gedeelte van de horeca betaald kan worden.

Vorig jaar is een start gemaakt met een streekmarkt en werden oude ambachten voor het voetlicht gebracht. Het eerste deel van de Korte Molenstraat is het domein voor deze nieuwe activiteit. Het stichtingsbestuur is er trots op dat smederij Cornelis Pronk uit Andelst dit jaar demonstraties van smidswerk verzorgt. Onder leiding van de smeden kunnen bezoekers zelf een mooi werkstuk maken. Net als de Elster Paardenmarkt is Smederij Pronk geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Het tweede gedeelte van de Dorpsstraat en een gedeelte van de Valburgseweg zijn als vanouds het domein van de warenmarkt. Ter hoogte van de Albert Heijn sluit De Ewijkse Brug, de oude trekkerclub uit onze regio, de markt af.

Afbeelding
Afbeelding