Afbeelding

Max Nathans: 'Mijn periode als onderduiker in boerderij De Fliert'

HERVELD/ZETTEN - Inmiddels 75 jaar geleden zat een joods jongetje van rond de zeven jaar ondergedoken op de boerderij De Fliert in Zetten. Een gevolg van de fanatieke jacht die nazi's maakten op joden, niet omdat zij iets misdaan hadden, maar zij waren tot volksvijand nummer één verklaard.

Een uitgebreide haatcampagne had de Duitsers zozeer geïndoctrineerd dat velen werkelijk geloofden dat joden uiterst gevaarlijk waren ook jonge kinderen. Deze haat legden de nationaalsocialisten op aan de volkeren die in de oorlog waren bezet. Maar niet iedereen ging mee in deze waanzin: sommige mensen trokken zich het lot van de joden aan en hielpen hen met gevaar voor eigen leven. Een voorbeeld is de familie Dirk den Hartog, die op "de Fliert" woonde. Helaas waren er ook Nederlanders die, uit vergiftigde overtuiging of uit geldbejag, onderduikers hebben verraden. Na het verraad wachtte zowel de onderduikers als hun redders arrestatie, gevolgd door een bijzonder onzeker lot.


Max Nathans geboren in Arnhem, die tegenwoordig in Israël woont, is even terug in Nederland en wil zijn verhaal vertellen. Op You Tube (Link: Being Hidden and saved "Onderduik") staat een film die tot stand is gekomen met medewerking van Yad Vashem. Onderwerp is de ondergedoken Max en de uitreiking van de erepenning aan de familie Den Hartog. De voordracht wordt gehouden op woensdag 30 augustus om 20.00 uur in zorgcentrum De Hoge Hof in Herveld. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Organisatie: Historische Kring Midden-Betuwe.

Afbeelding