Afbeelding
Foto:

Start profelwerkstuk met De Bionische Vrouw

ZETTEN - Op donderdag 8 september organiseerde het Hendrik Pierson College te Zetten voor de leerlingen uit 5 havo en 6 vwo een interessante maar vooral inspirerende dag voor de start van het profielwerkstuk. De dag werd afgesloten met een lezing door niemand minder dan 'De Bionische Vrouw', Ylva Poelman.

Niet gelijk een onderwerp kiezen en aan de slag. Nee, eerst inspiratie opdoen. Bedenken: 'wat vind ik interessant?' , 'waar ben ik goed in?' en 'uit welk onderwerp kan ik inspiratie halen?'. Met workshops over het opstellen en inkaderen van een goede onderzoeksvraag, het maken van een plan van aanpak en tijdsplanning gingen de leerlingen aan het werk voor hun onderwerp.

Eén van de bijzondere inspiratiebronnen die de school hiervoor had ingezet was Ylva Poelman.
Zij studeerde natuur- en sterrenkundige en is specialist op het gebied van bionica. Zij is initiator en aanjager van het Bionica Innovatie en Expertise Centrum. In juni 2015 verscheen haar boek 'De natuur als uitvinder' over de fascinerende wereld van de bionica. Ook schrijft ze over dit onderwerp tweewekelijks als columnist onder de titel 'De Bionische Vrouw' voor Trouw.

"De natuur als uitvinder - miljarden jaren aan innovatie gratis beschikbaar – een trein met een ijsvogelneus, een schip met walvisaandrijving, samenwerken als woestijnmieren, sensoren gebaseerd op insecten, vuilafstotende coatings door het lotuseffect en efficiënter vliegen dankzij haaien: deze en vele andere bijzondere innovaties zijn geïnspireerd door de natuur" – met deze voorbeelden daagde zij leerlingen uit om te proberen out-of-the-box te denken.