Huissense speculaasplank, ca. 1830.
Foto: E. Smit
Huissense speculaasplank, ca. 1830. Foto: E. Smit

Huissense speculaasplanken

in het Stadsmuseum

HUISSEN - Hoe maakten ze rond 1830 speculaaskoekjes en speculaaspoppen? In het Stadsmuseum Hof van Hessen in Huissen zijn vanaf zondag 3 december speculaasplanken te bewonderen.

Een prachtig stukje volkskunst uit de eerste helft van de 19e eeuw. Een totaal van achttien planken is in het bezit van dr. Emile Smit, wiens voorouders de planken hebben gemaakt of hebben laten maken. Een van zijn voorouders, de heer Van Rijsewijk, was bakker in Huissen en zijn speculaasplanken hebben zowel de Eerste als ook de Tweede Wereldoorlog overleefd. Dragen tegenwoordig bijna alle speculaasjes de beeltenis van een molen, rond 1830 was men veel gevarieerder in de keuze van de afbeeldingen. Zo plukt een boer zijn appelen, duwt een vader een arreslee met zijn kinderen erin en rookt een nar of een harlekijn een pijp. Ook verschenen er fantasiedieren. Nadat de rook na Wereldoorlog II was opgetrokken, was ook het huis van die bakkersfamilie in de Vierakkerstraat (toen bakker Janssen) verdwenen, maar kwamen nog wel de speculaasplanken en een recept om speculaas te maken ongeschonden uit de strijd.

De speculaasplankententoonstelling loopt tot 7 januari. Het bezoekadres is: Vierakkerstraat 39, Huissen. Het Stadsmuseum is geopend dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.30 uur en op afspraak (026 325058). Entree: 1,50 euro (leden en kinderen tot 12 jaar gratis). (www.huessen.nl)