Ressen mag

kasteel tot leven roepen

RESSEN - Vereniging Dorpsbelangen Ressen (VDR) is gestart met de invulling kasteelterrein Ressen. Er is een werkgroep opgericht die samen met gemeente Lingewaard en Park Lingezegen het ontwerp gaat maken voor dit historisch terrein en zijn omgeving.

De werkgroep bestaat uit eigen organisaties: Gemeenschapshuis de Kosterij, NH Kerk, Pleisterplaats en VDR. Partijen die ook betrokken zijn: Historische Kring Bemmel, Erfgoed adviseur Marc Kocken, Stichtingen Oude Postweg, Doornik Natuurakkers, Streekmuseum Lingewaard en Talento Metissimo bieden ondersteuning.

Afgelopen week heeft VDR aan Stichting Landschapsbeheer Gelderland opdracht verleend om alle wensen te inventariseren en te vertalen tot één gezamenlijk plan. Hierin komen onder andere beplanting, grachtenstructuur, kasteelterrein, wandel- en fietspaden aan de orde. VDR bedankt Park Lingezegen die de kosten voor haar rekening neemt.

Vooral het uitbeelden van historie over het voormalig kasteel is een uitdaging. Bij archeologisch booronderzoek zijn puinresten aangetroffen van, zeer waarschijnlijk, dit kasteel (tussen de 10e-14e eeuw), als van het daarna gebouwde Huis te Ressen (17e-18e eeuw). Uit een eerder gevonden tekening blijkt dat de oudste fundamenten 1,40 meter dik waren met een omtrek van ongeveer 21 bij 32 meter, zonder bijgebouwen. Volgens kenners komt dit aardig overeen met kasteel Doorwerth. Kortom, hier stond ooit een voornaam kasteel, dat past bij het historisch karakter van Ressen.

De werkgroep zal komende tijd verder onderzoek doen en kijken hoe deze het beste verbeeld kan worden om van Ressen een ware Parel van Park Lingezegen te maken.