Monument De Klok met Rode Kruis voertuig, exoduscomité, vrij van rechten
Monument De Klok met Rode Kruis voertuig, exoduscomité, vrij van rechten Foto:

Brede coalitie

herdenkt bombardement Huissen

HUISSEN - Dit jaar is het 73 jaar geleden, dat Huissen getroffen werd door het verwoestende bombardement op 2 oktober 1944. Vele tientallen onschuldige burgers werden getroffen en gedood. De bevrijding liet door de mislukking van Market Garden langer op zich wachten en er werd in de regio hevig gevochten. Het bombardement werd uitgevoerd door de geallieerden. Zie hier de spagaat waar burgers zich in bevonden.

Een brede coalitie bestaande uit de gilden, stichting Gedenkpark, de gemeente, Exoduscomité en Historische Kring Huessen heeft onlangs spontaan besloten om op de dag van het bombardement zelf een herdenking te organiseren.

De Herdenkingsbijeenkomst duurt ongeveer een uur en start in de stadskerk. Daar wordt ook het gedicht Terugkeer voorgedragen. Een stille tocht voert de belangstellenden naar het nabijgelegen Massagraf en WO II monument De Klok.

Na afloop is er gelegenheid om met koffie na te praten in de sfeervolle Antoniuskapel. Om 19.00 uur is de start in de Stadskerk van Huissen.

Verder is op 5 oktober om 20.00 uur een bijeenkomst in De Buitenpoort. Daar zal de vertoning plaatsvinden van het interview met mevrouw Jet Simmelink, die ten tijde van die roerige dagen in Huissen was. De hoogbejaarde mevrouw Simmelink is waarschijnlijk zelf aanwezig.