De afvalophalers zijn tevreden met de uitkomst. Dat het plastic, blikjes en drankenkartons in een te kleine bak wordt aangedrukt, is de bewoners niet te verwijten, zeggen de medewerkers achter de vuilniswagen. (foto Sjaak Veldkamp)
De afvalophalers zijn tevreden met de uitkomst. Dat het plastic, blikjes en drankenkartons in een te kleine bak wordt aangedrukt, is de bewoners niet te verwijten, zeggen de medewerkers achter de vuilniswagen. (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

De plastic zak komt terug in Lingewaard

HUISSEN – Het succes van gescheiden afval heeft Lingewaard gedwongen over te gaan naar een gewijzigde afvalinzameling. Het college zette in op het ophalen van restafval in eens per vier weken, GFT eens per twee weken en terug naar de plastic zak voor het tweewekelijks ophalen van het zogeheten PMD afval. Na een langdurig debat afgelopen donderdag wist een kritische gemeenteraad de voorstellen van het college iets bij te sturen.

Het restafval blijft na druk van de gemeenteraad bij het oude. Niet per vier maar per twee weken kan het restafval aan de straat worden gezet. Wethouder Theo Peren ging morrend akkoord. Dit gaat wel 72.000 euro per jaar kosten, zegt hij.

PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen zoals drinkblikjes en conservenblikken en drankenkartons van sappen en zuivel. De inzameling in de container met tussenschot loopt als een speer. De hoeveelheid PMD bijna verdubbeld. De inwoners waarderen het huidige inzamelingsysteem met 7,4.
Toen vorig jaar blik en drankkartons erbij kwamen begon het succes een keerzijde te krijgen. De PMD-bak bleek te klein. Mensen gingen de inhoud aandrukken. De mensen van afvalinzamelaar Suez hebben vaak moeite om de bak met samengeperst afval leeg te schudden. Door de overvolle bakken komt afval op straat terecht. Suez trok bij de gemeente aan de bel voor een oplossing. Zo niet dan wordt de rechter ingeschakeld om het contract te ontbinden of te kiezen voor een ander systeem met kostenstijging van minimaal 163.000 euro per jaar.

En daar zit het college niet op de wachten. Afscheid nemen van Suez zou mogelijk een rechtszaak betekenen, zoeken naar een ander afvalinzamelaar en een periode van stagnatie in afvalinzameling. Bovendien is de gemeente dik tevreden over Suez.
Niet iedereen zal blij zijn met de plastic zak. Ook een deel van de raad niet. Het is een stap terug, erkent het college. Volgens wethouder Theo Peren maakt zestig procent van de gemeenten in Nederland er graag gebruik van. Het heeft ook een voordeel. De controle op de inhoud is met een plastic zak een stuk eenvoudiger.

De nieuwe inzameling gaat per 1 januari van start.