Afbeelding

Ingezonden brief

Afval – wijzer

Op de raadsvergadering van 21 september 2017 van de gemeente Lingewaard is over het onderwerp inzamelsysteem veel commotie ontstaan.

Is het echt nodig dat het inzamelsysteem wéér wordt aangepast, waardoor mensen met een minimum inkomen weer een extra uitgavenpost hebben? Kosten van verandering worden via opgelegde reinigingsrechten op de burger verhaald.

De duobak zou én te klein zijn voor het groenafval én te klein zijn voor het plastic- en blikafval. Het tuin- en/of plasticafval wordt aangedrukt in de container, waardoor het ledigen bemoeilijkt wordt. En het systeem bij de vrachtwagens van het ophaalbedrijf heeft een technisch probleem met de duobakken.

Is er dan sprake van een luxe probleem, gemakzucht? Is de tuin te groot of is het te veel moeite om plastic flessen of melkpakken en dergelijke buiten de afvalbak te pletten, waardoor deze minder volume innemen?

Er zijn vaker éénpersoonshuishoudens en kleinere gezinnen en niet iedereen heeft een (grote) tuin. Het is niet algemeen bekend, maar het is nu al mogelijk om kosteloos een extra duobak verstrekt te krijgen.

Laat gemakzucht en de luxe van een grote tuin, evenals het technisch probleem van een ophaalbedrijf, niet de maatstaf zijn tot ongewenste resultaten voor de doorsnee burger.

Een Lingewaardse burger, die over dit thema niet eerder, en nog steeds niet, is gehoord.

Oege van Dijk

Afbeelding