Van oudsher was het bruggetje de ontsluiting van de woning. Een huurder van d woning zegt van het bruggetje weinig gebruik te maken. (foto Sjaak Veldkamp)
Van oudsher was het bruggetje de ontsluiting van de woning. Een huurder van d woning zegt van het bruggetje weinig gebruik te maken. (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Toezegging recht op overpad

blijkt een brug te ver

BEMMEL – Een ogenschijnlijk onbeduidend bruggetje met een toezegging van recht van overpad over een strookje gemeentegroen heeft de gemeente moeten bezuren met ongewild een notariële afwikkeling. Een klein bruggetje dat grote invloed heeft bij het opknappen van een sloot.

Het laatste woonhuis aan de Teeselaar wordt ontsloten met een uitrit aan de Zandsestraat. Bewoners, die gehuurd wonen, kunnen lopend via een bruggetje en over een stuk gemeentelijk groen op de Teeselaar komen. En dat gaat al jaren zo. Totdat bij Lingewaard het verbeteren van de afvoer van het regenwater in beeld komt. De sloot wordt aangepast waardoor de brug in de weg ligt en een nieuwe plek krijgt. Bij de onderhandelingen is toegezegd dat het recht op overpad over de gemeentelijke groenstrook gevestigd zou worden.

Totdat de advocaat van de woningeigenaar zich er mee ging bemoeien. Die stelt dat er geen toestemming verleend hoeft te worden voor verplaatsing van de brug. Door verjaring is een recht van overpad ontstaan en dat moet eerst notarieel worden vastgelegd.

Achteraf gezien had de gemeente geen toezegging hoeven te doen, stelt een advocaat die gespecialiseerd is in verjaring. Team Grondzaken stelt dat grond van de gemeente zo min mogelijk moet belasten met rechten zoals hier het geval.

Maar er lag echter al een toezegging. Om vertraging van het project te voorkomen stapt de gemeente naar de notaris. Ook de kosten neemt de gemeente voor zijn rekening. De uitvoering van de werkzaamheden staan gepland in november/december.