Afbeelding
Foto:

Gendtse Paarden- en Ponymarkt

GENDT - Ondanks dat het organiseren van een paarden- en ponymarkt aan steeds meer regels moet voldoen, het meeste uit het oogpunt van dierenwelzijn, is het de stichting toch weer gelukt om ook dit jaar de traditionele Gendtse Paarden- en Ponymarkt te organiseren op dinsdagmorgen 29 augustus tijdens de kermis.

Midden in het centrum van Gendt, in de Dorpstraat tussen bakker Milder en café De Klok kunnen de paarden en pony's vanaf 6.00 uur op de markt worden aangevoerd. Om 8.30 uur wordt er begonnen met de keuringen van de diverse paarden- en ponyrassen. Rondom deze markt zal net als vorig jaar een braderie worden opgebouwd die nog doorloopt tot in de Nijmeegsestraat. Mede door een behoorlijke deelname van paarden en pony's aan de keuring en de aanwezigheid van de braderie was er toen sprake van een grote publieke belangstelling.

Het bestuur van de Stichting Gendtse Paarden en Ponymarkt heeft de hoogte van de premies voor het aanvoeren van de paarden- en pony's maar ook de keuringsprijzen dit jaar gehandhaafd. Shetlanders worden weer opgesteld aan de noordzijde van de keuringsring (ter hoogte van Wijs IJs), alle andere paarden en pony's aan de zuidzijde (ter hoogte van Providentia).

Keuringen

Hoofdonderdeel van de Gendtse markt zijn de keuringen van diverse paarden- en ponyrassen. Deze worden de laatste jaren in één ring afgewerkt zodat het publiek getuigen kan zijn van alles wat er door de eigenaren aan paarden en pony's ter keuring wordt aangeboden. Gezien de grote hoeveelheid rubrieken die deze ochtend worden gekeurd zal de deskundige jury weloverwogen maar ook vlot te werk gaan.

Er zullen in diverse rubrieken onder andere Shetlandpony's, Haflingers, Friesen, Welsh-pony's, Hackney's en KWPN paarden gekeurd worden, terwijl er ook een aparte rubriek is voor de overige rassen. Dit jaar zal er bij voldoende aanbod ook een rubriek zijn voor aangespannen paarden en/of pony's. Deelnemers kunnen zich vanaf 08.00 uur opgeven bij de jurywagen. De keuringen worden afgesloten met de uitverkiezing van de Algemeen en Publiekskampioen.

Gendtse Paardenloterij

Bij de jurywagen zijn die dag nog loten verkrijgbaar van de 98e Gendtse Paardenloterij evenals bij de deelnemende winkeliers en de leden van het schuttersgilde Sint-Sebastianus.