Afbeelding
Foto:

Van Kerk naar Theater 44

BEMMEL - Ben Francissen is geboren en getogen Bemmelaar uit '35 en sinds '63 getrouwd met Trudy. Hij is medeverantwoordelijk voor de ledenadministratie van de 'Levensbron', het samenwerkingsverband van de 7 Lingewaardse kerken. Eveneens maakt hij deel uit van de locatieraad Bemmel-Haalderen en Ben is koster in Huissen Stad.

"De Donatuskerk, zoals we deze nu kennen, is van de wederopbouw in '49/'50. In de oorlog was de hoge spits van de toren geschoten en grote delen van de kerk vernield. Pastoor deken dr. Mulder heeft in den lande bedelpreken gehouden en met name van de Sint-Vitus parochie in Hilversum (gedenksteen als dank) veel geld opgehaald om de herbouw te bekostigen. Ik vind het mooi, dat het kerkgebouw zo intact blijft, daar ben ik wel content mee. Je moet even wennen aan de verandering, maar wij kunnen er ook niks aan doen als de mensen niet meer komen. Je ontkomt er niet aan, maar het kan ook zo lopen als in Tilburg, waar studentenflats in zijn gekomen, daar kom je meteen de bierblikjes tegen, nee dan doen we het hier veel beter.

Nu gaat het de goeie kant op, ik ben fan van de nieuwe paus, die de eenvoud terugbrengt, geen hoog gedoe, rangen en standen, dat staat de mensen tegen. Hij staat tussen de mensen en ik hoop dat de kardinalen hem volgen. Vroeger moest je iedere dag naar de kerk. Op het schoolbord stond een kruisje achter je naam, als je geweest was, zo niet, dan zwaaide er wat. Mijn vader zat op het zangkoor en die ging om 7 uur al naar de mis voor de communie, zodat hij niet om 10 uur nuchter hoefde te gaan zingen. En 's middags nog eens naar het lof. Welvaart doet de mens anders leven, geld en weelde zijn nu de god. Ik hoop, dat er in de kerk een gevarieerd programma komt en samenwerking in de regio met Arnhem en Nijmegen, zodat dit onderhouden kan worden.

Met 'De Ark' in Haalderen ben ik blij. Daar worden in het kader van de geloofsbeleving hele diverse activiteiten ondernomen met kinderen en volwassenen, zoals meditatief boetseren in het Ambacht, Samen op Weg, waarin de betekenis van Bijbelverhalen toen en nu worden besproken en er is een Bijbelbrunch."