Afbeelding
Foto:

Na 70 jaar opheffing van

R.K. Dragersvereniging Sint-Paulus Angeren

ANGEREN - De dragersvereniging is in 1946 opgericht door wethouder H. Scholten, T. Vermeulen, H. Artsen en C. Reijnen en is ontstaan uit de Katholieke Arbeidersbeweging Angeren.

De vader van Herman Reijnen, Cornelis Reijnen was verzekeringsagent en moest leden zien te winnen. Het leden aantal groeide gestaag, op een gegeven moment was half Angeren lid van de vereniging.

Voor een jaarlijkse contributie van twee gulden, werd de overledene begeleidt, naar zijn of haar laatste rustplaats op het Angerense kerkhof. Respectvol gedragen door acht dragers in een dragers-tenue voorzien van een hoge hoed. In de beginjaren van de vereniging werden de leden zelfs thuis opgehaald, dit was mogelijk omdat de meeste dragers zelfstandige landarbeiders waren. Eenmaal per jaar was er een algemene leden vergadering, welke aangekondigd werd in de kerk. De vergadering vond plaats in het voormalige café Poelzicht. Als je niet aanwezig was, kreeg je een boete van 50 cent. De wel aanwezige leden kregen van het 'boetegeld' een drankje voorgeschoteld.

Cornelis Reijnen haalde de contributie huis aan huis op tot aan zijn dood in 1968, daarna nam zijn zoon Herman Reijnen het stokje over. Samen met penningmeester wijlen Wim Roelofs en voorzitter wijlen Theo Scholten. Zijn vrouw Doortje Reijnen ondersteunde hem die jaren met de administratie en het oproepen van de benodigde dragers.Tot het laatst waren er acht dragers, waarvan nu inmiddels vier boven de 80 jaar.

Werd er vroeger jaarlijks door de vereniging op circa vijftien begrafenissen gedragen, de afgelopen jaren hoefde de dragers vereniging nog maar een paar keer per jaar te dragen. De mensen komen niet meer in de kerk of de families en vrienden dragen de overledene zelf.

Dit jaar bereikte Herman Reijnen ook zijn 80e levensjaar en heeft hij samen met bestuurslid Herman Claassen besloten om de vereniging op te heffen. Herman Reijnen stopt na 50 jaar als bestuurslid en drager. De opgebouwde contributie is reeds vier jaar geleden aan alle leden uitgekeerd. Het bedrag dat ze ontvangen hebben, kunnen ze zelf naar wens besteden.

Herman Reijnen en Herman Claassen willen namens het bestuur alle dragers bedanken voor de jaren lange trouwe dienst.