Foto uit 1924 steenfabriek de Ooij. Se foto komt uit een fotobestand van Wim Ebben die vele honderden foto's bij families vandaan heeft gehaald.
Foto uit 1924 steenfabriek de Ooij. Se foto komt uit een fotobestand van Wim Ebben die vele honderden foto's bij families vandaan heeft gehaald. Foto:

Thema-avond 'armoede en rijkdom'

DOORNENBURG - Tijdens de thema-avond van woensdags 25 mei van de Historische Kring Doornenburg verzorgt René van Hoften een presentatie waarin vooral de tegenstelling naar voren komt tussen de steenfabrikanten en de steenfabriekarbeiders, met nadruk op de regio Gendt, Bemmel, Haalderen, Doornenburg, Nijmegen en Rijk van Nijmegen.

Arbeid en kapitaal leidden tot armoede en rijkdom. Fabrikanten woonden in riante stadsvilla’s en buitenverblijven en bezaten vaak uitgestrekte landgoederen in de regio. Steenarbeiders woonden bijvoorbeeld in Nijmeegse gassen (kleine stegen) of in buitendijkse arbeiderskolonies (zoals Roswaard/Burgeu in Doornenburg) en werkten onder vaak slechte arbeidsomstandigheden. Ook specifieke Doornenburgs aspecten komen aan bod, zoals de betekenis van de Villa De Kamp en zijn bewoners (steenfabrikanten).

Van Hoften ziet zijn presentatie als een eerbewijs aan de mannen, vrouwen en kinderen die de Gelderse steenfabricage groot hebben gemaakt. Zij verdienen volgens hem een plekje in ons collectieve geheugen.

René van Hoften, econoom/socioloog en gespecialiseerd in de sociaal- economische geschiedenis van Nijmegen en omstreken, is docent aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Uw eigen verhalen

Tijdens de tweede helft van de avond kunnen bezoekers hun eigen persoonlijke ervaringen/ verhalen of die van familieleden/kennissen vertellen. De thema-avond, in het Ontmoetingscentrum, Kerkstraat Doornenburg, start om 19.00 uur en eindigt om ongeveer 21.00 uur. De bijeenkomst staat open voor leden en niet-leden (entree voor niet-leden 2 euro).

Als vervoer een probleem is, graag een mailtje naar Historische Kring Doornenburg; info@historischekringdoornenburg.nl.