Afbeelding
Foto:

Kinderopvang Zonnekinderen

op studiereis in Italië

ZEVENAAR - Van 1 tot en met 4 oktober bezocht een groep medewerkers van Zonnekinderen de stad Pistoia in Italië. IKC directeuren, stafmedewerkers en teamcoördinatoren deden inspiratie op over het gedachtegoed van Reggio Emilia waar deze streek ook bekend om staat.

Binnen Reggio Emilia ligt de nadruk op het luisteren in plaats van op het vertellen. Er gaat veel aandacht naar het creëren van een uitnodigende, inspirerende omgeving, waardoor kinderen zich gestimuleerd weten zich te uiten en hun creativiteit te ontwikkelen. Een belangrijke rol is hierin niet alleen weggelegd voor de pedagogisch medewerkers, maar ook voor de ouders. Ieder kind is hier het stralend middelpunt, iets wat perfect aansluit op het motto van Zonnekinderen en de IKC's.

Middels het bezoeken van een aantal kinderdagverblijven en kleuterscholen hebben de medewerkers volop ideeën op gedaan om de kwaliteit van de opvang verder te verhogen. Er is veel tijd besteed aan het maken van de vertaalslag vanuit de Italiaanse cultuur naar de Nederlandse, maar wel passend binnen de filosofie van Zonnekinderen. Iedereen heeft veel zin om aan de slag te gaan met de ideeën en te zien hoe de kinderen hiervan profiteren. Als laatste stond er een bezoek aan Florence op het programma, een mooie afsluiter van een inspirerende studiereis.