Door grondruil nieuwe verbindingen mogelijk

ZEVENAAR - Het college van B en W is onlangs met de provincie overeengekomen gronden te ruilen. Met de grondruil wil de gemeente nieuwe verbindingen tot stand brengen die de bereikbaarheid van Zevenaar vergroten.

De grondruil betreft circa 3,8 hectare, waaronder twee percelen ter hoogte van het Witte Kruis in Babberich. Deze percelen worden aangeboden door de provincie. Hier wil de gemeente voor fietsers, waaronder scholieren, vanuit Rijnwaarden en Babberich een veilige en directe verbinding realiseren met de woonwijk Groot Holthuizen en BusinessPark 7Poort. Door de aanleg van deze fietsverbinding kunnen inwoners vanaf de rotonde ter hoogte van het Witte Kruis de Maatjesweg bereiken. De bestaande fietstunnel onder de Betuwelijn zorgt voor de verbinding met Groot Holthuizen, het Liemers College en de bedrijven op 7Poort.

Ook een grondstrook tussen de Breulylaan en de Oud Zevenaarseweg maakt onderdeel uit van de grondruil. De gemeente heeft het voornemen op deze plek een recreatieve verbinding te creƫren tussen de Breuly, Panoven en het Tichelpark. Hierdoor ontstaat een wandelroute voor inwoners en bezoekers van het Rijnstrangengebied.

In ruil voor de gronden in Babberich en Oud-Zevenaar stelt de gemeente een deel van de agrarische percelen aan de Reisenakker beschikbaar. Deze percelen worden jaarlijks verpacht. De provincie wil de agrarische bestemming vooralsnog behouden.

Wethouder Toon Albers: "Vanuit de wens van de gemeenteraad en het college om de gronden in Babberich te verwerven, zijn we met de provincie in gesprek gegaan. Ik ben erg blij dat de onderhandelingen tot resultaat hebben geleid. Dit biedt kansen voor de mogelijke doortrekking van het Witte Kruis, waar we binnenkort een onderzoek naar starten."

De Stichting Effectief Verkavelen in Gelderland (STEVIG) coƶrdineert de grondruil. Het totale kavelruilgebied in de Rijnstrangen is ongeveer 3.000 hectare groot. Het gaat om het gebied ten zuiden van Westervoort en Zevenaar tot en met Spijk. Naar verwachting vindt de grondruiltransactie tussen de gemeente Zevenaar en de provincie Gelderland eind 2017 plaats.