Maarten Luther, de man die een revolutie veroorzaakte

ZEVENAAR - Het is vijfhonderd jaar geleden dat de Duitse monnik en theoloog Maarten Luther publiekelijk opriep tot hervorming van de kerk en de theologie van zijn dagen.

Er ontstonden felle polemieken. De keizer en de paus zagen in hem een verstoorder van de eenheid van het Heilige Roomse Rijk. Het duurde niet lang of Luther werd uit de Rooms Katholieke Kerk gezet. Omdat hij gesteund en beschermd werd door Duitse vorsten, kon hij afstand nemen van de bestaande maatschappelijke en kerkelijke structuur. Luthers protest tegen een aantal kerkelijke praktijken was de aanzet tot het ontstaan van een brede hervormingsbeweging. Zijn publicaties circuleerden binnen enkele jaren in grote aantallen in Frankrijk, Engeland, Scandinaviƫ en de Nederlanden. Ze werden zowel door geestelijken als door leken gelezen. De westerse wereld veranderde als nooit tevoren.

Op woensdag 25 oktober houdt Leen den Besten om 20.00 uur in gebouw Ons Huis, Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar een inleiding over de gevolgen van het optreden van Maarten Luther. De kosten voor deze avond zijn vijf euro. Nadere informatie bij Theo Salemink, 0316 340668.