Lezing bij ’t Nut Lobith over de Romeinse periode

LOBITH - Op dinsdag 17 oktober om 19.30 uur houdt archeoloog Jan Verhagen een lezing voor leden van ’t Nut Lobith en alle andere belangstellenden. Een mooie kans om uit de eerste hand meer te weten komen over de nieuwste inzichten in de Romeinse waterwerken in onze regio en de Romeinse vondsten uit de Bijland.

Voor transporten in dit deel van het Romeinse Rijk werd gebruik gemaakt van de rivieren, maar werden ook nieuwe routes gecreëerd door het graven van kanalen en de bouw van dammen (watermanagement avant la lettre!).

Jan Verhagen voert een promotieonderzoek uit naar de Romeinse waterwerken in de Rijn-Maas delta. In 2014 is duik- en sondeeronderzoek in de Bijland uitgevoerd. En in 2015 is met behulp van boringen vlak bij de Herwense dijk de Romeinse Rijn in de bodem ontdekt. Spreker zal ook ingaan op de Romeinse limes, de Rijksgrens langs de Rijn. Nederland en Duitsland hebben het plan opgevat om de Romeinse resten langs de Rijn voor te dragen als Werelderfgoed van Unesco. Eén van de 23 geselecteerde locaties in Nederland is de Bijland. In verband hiermee heeft spreker de vele vondsten geïnventariseerd die zijn gedaan bij de zand- en grindwinning tussen 1927 en 1963. Aan de hand van beelden zal hij u meenemen in deze bijzondere verzameling Romeinse gebruiksvoorwerpen.

Locatie: Partycentrum Schipperspoort, Dorpsdijk 30 in Lobith. Leden gratis. Niet-leden betalen (inclusief kopje koffie) 5,00 euro.