Afbeelding
Foto:

Wat hebben HPR Schilders, Horecabedrijf Vink en de Thornsche Molen gemeen?

PERSINGEN – Op de plek waar drie polders elkaar kruisen, aan de weg van Beek naar Leuth, kwamen bij de herbouw van de Thornsche Molen drie ambachten samen; de molenaar, de schilder en de herbergier. De basis voor een mooie samenwerking met de stichting werd gelegd.

Deze prachtige blikvanger met zijn rijke geschiedenis, die in 1944 compleet verwoest werd, is in 2015 teruggebouwd. Onder andere dankzij de tomeloze inzet van het stichtingsbestuur, steun van Gemeente Ubbergen, de Provincie en veel vrijwilligers met hart voor cultuurhistorie. Jan van Eck is in dat lange traject echt een stuwende kracht geweest. Als onderzoeker en publicist van cultuur- en landschapsgeschiedenis beschikt Jan over een schat aan kennis. Ook over de Thornsche Molen schreef hij een boek: 'Uit de as herrezen', dat voor vijftien euro te koop is. De opbrengsten komen ten goede aan de stichting. Want om voldoende inkomsten te genereren is de stichting afhankelijk van sponsors en materiële schenkingen.

Schilder en herbergier

HPR Schilders en Onderhoud uit Leuth is één van de sponsoren vanaf het allereerste begin. Het bedrijf wil graag een steentje bijdragen door de molen een goede bescherming te bieden en daarmee ook een langere levensduur. Zeker voor een molen, die op een open vlakte in weer en wind staat, is goed onderhoud van belang. 'Herbergier' Pierre Vink, van Horecabedrijf de Vink in Ooij, is nu de uitbater van het restaurant dat in de molen is gevestigd en staat hiervoor een deel van de opbrengsten af aan de stichting. Het is een unieke plek voor een heerlijke lunch of diner en voor feesten of recepties. Ook uniek zijn de twee molenaars die de molen daadwerkelijk met regelmaat in werking stellen; Edwin Wissink en Jan Meurs. Naast de schilder en de herbergier is de molenaar dus het derde ambachtelijke beroep dat de Thornsche Molen herbergt. De molen maalt nog steeds eigen meel, waarvan in het restaurant dan weer overheerlijke pannenkoeken worden gebakken.

Stichting

Dat ondernemers uit de regio elkaar zo zouden vinden en zouden samenwerken ter ondersteuning van de stichting, dat had Jan van Eck vast niet durven dromen. Inmiddels heeft Jan wegens gezondheidsredenen zijn taken grotendeels neergelegd, maar voelt zich nog altijd sterk betrokken bij de molen. Voorzitter van de stichting Henny Driessen: 'Onze komende taak is het in stand houden en beschermen van deze mooie publiekstrekker. Het is zeer de moeite waard om een presentatie over de geschiedenis van de molen bij te wonen in ons infocentrum.' De Thornsche Molen is een erfenis uit de geschiedenis en het zou mooi zijn als deze doorgegeven kan blijven worden aan toekomstige generaties. Komt u eens langs aan de Thornschestraat 20 in Persingen? www.thornschemolen.nl.