Afbeelding
Foto: Hans Slegers

Obstakels voor rolstoelers

in wijk Herwendaal

Foto: Hans Slegers

GROESBEEK – Tijdens een onlangs gehouden wijkbijeenkomst van bewoners van het Herwendaal kwamen er klachten over de slechte bereikbaarheid van een gedeelte van de wijk voor rolstoelers.

Het is al weer twaalf jaar geleden dat deze hele wijk gerenoveerd is. Wethouder Thijssen wilde zelf ervaren welke en wat voor een obstakels de rolstoelers ervaren. Via Medipoint werden woensdagmorgen enkele rolstoelen ingezet. Thijssen nam zelf in een van de rolstoelen plaats. Hij werd voorafgegaan door Theo Peters de zanger van het Seniorenorkest Aldorum die de wijk op zijn duimpje kent en hij liet de wethouder zien waar zij dagelijks tegenaan lopen. Zo zijn er diverse te steile afritten van het trottoir naar de weg toe zoals bij de Baden Powellstraat. Daar ligt een hele steile afrit.

Bij het demonstreren van de bewuste afrit scheelde het niet veel of Theo was voorover uit zijn rolstoel gevallen. Niet alleen de steile trottoirs zijn obstakels voor rolstoelers, ook de paaltjes die op bepaalde plaatsen in de weg staan en zeer zeker ook de waterrichels die voor de trottoirs liggen – om het regenwater af te voeren. Daar rijdt menige rolstoeler zich op vast, aldus Theo. Het uur door de wijk rijden is volgens Thijssen bijzonder nuttig geweest. "Ik heb nu zelf ervaren wat de rolstoelers allemaal tegenkomen, want vanachter het bureau op het gemeentehuis kun je dat niet ervaren."

"Het gaat om relatief kleine aanpassingen, waar wij bij herbestratingen rekening mee zullen gaan houden", liet Thijssen na afloop weten. Als Theo tegenover zijn woning naar het speeltuintje tegenover zijn woning om even een praatje te maken met de overburen, dan moet hij met de rolstoel een stuk omrijden om er te kunnen komen. Thijssen gaf ter plaatse een ambtenaar de opdracht een oprit bij de speeltuin te realiseren.