Afbeelding
Foto:

De Vrije Markt-meester Jos Weerepas:

'Weer een sprong in het diepe'

CUIJK - De Vrije Markt in Cuijk herrijst uit de as. Bijna letterlijk, want tweede pinksterdag vorig jaar verwoestte een felle brand een groot deel van de markthallen op het industrieterrein bij Katwijk. Zaterdag 21 oktober opent De Vrije Markt 2.0 de deuren. De animo onder standhouders is groot.

Overal in de hallen die van de vuurzee zijn gered - ze beslaan zo'n anderhalf voetbalveld - zijn timmermannen, elektriciƫns en andere vaklui in de weer. Enkele weken voor de hernieuwde opening is al globaal zichtbaar hoe De Vrije Markt nieuwe stijl eruit komt te zien. Bij de entree van de hallen (waar ooit de bekende meubelfabriek van Werten Sprij zat) worden enkele kantoorruimten opgeknapt. Tussen de werklui door rent Jos Weerepas van hot naar her. De 61-jarige Beugenaar bruist van de energie, hij heeft er zin in om binnenkort de eerste marktkoopmannen en bezoekers weer de hand te mogen schudden. Maar het opnieuw opstarten van De Vrije Markt is voor hem beslist geen abc'tje. "Het is hoe dan ook weer een sprong in het diepe", stelt Weerepas. "De markt is een stuk kleiner dan voor de brand. Stonden er toen ruim duizend standhouders, dat worden er nu zo'n vierhonderd.


Alle standplekken en kramen zijn inmiddels vergeven. "We hebben zelfs een wachtlijst." Mocht het gaan stormlopen? "Dan kunnen we altijd uitbreiden. Er is plek genoeg."
Ondertussen blijft zijn telefoon rammelen. De werklui klampen hem regelmatig aan. Weerepas voelt er zich lekker bij. Hij hoopt van harte dat De Vrije Markt (het logo blijft hetzelfde) weer als vanouds wordt.
Voor 21 oktober staat geen officiƫle opening gepland. Weerepas: "We gaan gewoon om negen uur open, om vier uur sluiten we."