Afbeelding
Foto:

Tabaksteelt en -gebruik in loop der eeuwen

HEMMEN - Op 21 april om 20.00 uur organiseert de Historische Kring Midden-Betuwe in dorpshuis De Oude School in Hemmen een lezing over tabaksteelt en gebruik in Nederland. De voordracht wordt verzorgd door Ton Janssen, secretaris van de Kring.

Eeuwenlang is de teelt van tabak een belangrijk middel van bestaan geweest voor veel inwoners ook uit ons werkgebied. Al omstreeks 1650 kent men de teelt in de Betuwe en dat gaat door tot 1960. In de loop der eeuwen overigens wel met veel pieken en dalen. De teelt van dit (sub)tropische product was bepaald niet risicovrij en het hele gezin werd ingeschakeld om het werk te doen. Tabaksteelt veroorzaakte veel nevenactiviteiten. Hiervoor is ook zeker aandacht.

In eerste instantie was tabak volkomen onbekend in Europa, toch wisten telers vaak opmerkelijke resultaten te bereiken. De Overbetuwese telers droegen zeker hun steentje bij in dat succes. Bij het begin van de teelt en in bepaalde episodes was er veel invloed van politieke en militaire omstandigheden. Hoe wel tabak tegenwoordig sterk omstreden is, wordt het tot op de dag van vandaag op veel verschillende manieren gebruikt. Ook de overheid profiteert flink van productie en gebruik. Kortom: tabak is een veel besproken onderwerp. Zoals altijd wordt de lezing begeleid door een aantal afbeeldingen.

De lezing is voor iedereen toegankelijk. Van niet-leden van de Historische Kring vragen wij een bijdrage van drie euro ter bestrijding van de onkosten.