De heer J. van Dam van Damcon en burgemeester Veerhoek hebben zojuist de koopovereenkomst getekend, direct na het besluit van de raad tot vaststelling van de structuurvisie voor het Agro Business Centre Opheusden.
foto (gemeente Neder-Betuwe)
De heer J. van Dam van Damcon en burgemeester Veerhoek hebben zojuist de koopovereenkomst getekend, direct na het besluit van de raad tot vaststelling van de structuurvisie voor het Agro Business Centre Opheusden. foto (gemeente Neder-Betuwe) Foto:

Agro Business Centre Opheusden gaat van start

Eerste stuk grond verkocht aan Damcon

NEDER-BETUWE - De gemeenteraad van Neder-Betuwe heeft op 18 december de structuurvisie voor het Agro Business Centre (ABC) Opheusden vastgesteld. In het gebied tussen de Linge en de Betuweroute/A15, ten westen van de Dodewaardsestraat, komt een bedrijvenpark voor bedrijven die aan de laanboomteelt zijn gerelateerd. De gemeente heeft een eerste stuk grond verkocht aan het bedrijf Damcon. Na afloop van de raadsvergadering zijn de handtekeningen gezet.

Damcon, nu nog gevestigd in het centrum van Opheusden, maakt en verhandelt machines voor de boomkwekerij en doet zaken over de hele wereld. Voor dergelijke bedrijven is het ABC bedoeld.

De laanboomteelt en de hieraan verbonden bedrijven – bijvoorbeeld op het gebied van logistiek, handel, toelevering, representatie en kennis - zijn belangrijk voor de economie en werkgelegenheid in Neder-Betuwe, Buren en Overbetuwe. Burgemeester Veerhoek: "De ambitie is om hét laanboomcluster in de wereld te zijn en te blijven. In dit cluster wordt circa de helft van de winst gerealiseerd door de productie van bomen en de helft door samenwerking en het beheersen van de marktketen. Een optimale samenwerking en het vergroten van de toegevoegde waarde in de marktketen is van levensbelang voor de sector."

Het ABC wordt hét visitekaartje voor het laanboomcluster. In het ABC komt ook een 'Laanboomgebouw' voor fysieke maar vooral ook virtuele handel, een representatieve ontvangstruimte en een plek voor scholing en innovatie. In dat gebouw komen de samenwerking en toegevoegde waarde van het ABC echt tot uitdrukking. De boomkwekers, aan de boomteelt gerelateerde bedrijven, het Laanboompact, de gemeente en andere overheden zetten gezamenlijk de schouders eronder om er voor te zorgen dat er een mooi en goed functionerend gebouw komt.

Damcon: "We zien het als een unieke kans om als een van de eerste bedrijven op het ABC te kunnen starten. Onze 'roots' liggen hier op onze thuismarkt en daar zijn we zuinig op. Ook voor de boomkwekers uit regio Opheusden is het ABC een enorme stimulans voor samenwerking in de toekomst. Voor ons als Damcon die de 'Green Industry' wereldwijd en voor de boomkwekers die de Europese markt bewerken, is het ABC een onmisbare schakel."

De ontwikkeling van het ABC gaat anders dan bij de meeste bedrijventerreinen. De gemeente stelt met de structuurvisie een kader voor de ontwikkeling: welk soort bedrijven kan zich er vestigen, welke ruimtelijke spelregels zijn er, welke financiële bijdrage moet een bedrijf leveren. Het is aan de bedrijven die zich er willen vestigen om het ABC daadwerkelijk in te vullen.
De groei van het ABC zal organisch verlopen, het wordt niet in één keer bouwrijp gemaakt maar telkens als er een bedrijf zich wil vestigen zal dat worden ingepast. Zo vult het gebied zich de komende jaren met bedrijvigheid. De gemeente zorgt er wel voor dat er een rotonde en een structuur van hoofdwegen worden aangelegd. De bedrijven die zich op het ABC vestigen leveren een financiële bijdrage zodat de gemeente de kosten hiervoor weer terugverdient. Door zich alleen te richten op het scheppen van de basisvoorwaarden beperkt de gemeente de investering en financiële risico's en geeft het de markt de ruimte. Door deze innovatieve wijze van ontwikkelen wordt de voorinvestering die de gemeente moet doen teruggebracht van 11 miljoen euro bij een traditionele ontwikkeling tot 3 miljoen euro nu.