Tentoonstelling Driel-Polen naar Krakau

Algemeen

DRIEL – Op donderdag 24 september werd tijdens een ceremonie in de Poolse stad Krakau de oprichting van de eerste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade herdacht. Het bestuur van Stichting Driel-Polen was voor deze herdenking uitgenodigd en heeft een dag later een fototentoonstelling van de geschiedenis van de brigade overhandigd aan het museum van de zesde Poolse Luchtlandingsbrigade.

De fototentoonstelling was begin jaren negentig door Cora Baltussen aangeschaft en het was haar nadrukkelijke wens deze tentoonstelling weer naar Polen terug te laten keren om zo het verhaal van generaal Sosabowski en zijn parachutisten ook over Polen te verspreiden.

Naast deze originele versie van de tentoonstelling is eerder dit jaar op 1 april ook al een gemoderniseerde versie aan het Poolse Leger Museum in Warschau overgedragen. Ook de Ambassade van de Republiek Polen in Den Haag heeft een exemplaar van deze moderne versie die zij tijdens speciale gelegenheden kan exposeren.

Stichting Driel-Polen heeft hiermee de wens van Cora Baltussen gerealiseerd.

Historische achtergrond:

De eerste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade werd op 23 september 1941 in Schotland opgericht met het doel via de kortste weg, ofwel rechtstreeks door de lucht, terug te keren naar het bezette Polen om daar een opstand te steunen van het gewapend ondergrondse verzet. Zover heeft het alleen nooit mogen komen omdat de brigade onder Britse druk werd ingezet tijdens de geallieerde opmars in West-Europa en wel ten tijde van operatie Market Garden bij het dorp Driel.

Uitgelicht

Digitale krant