Afbeelding

Het Mysterie van Leuth

Algemeen

LEUTH – Onlangs zijn in het Kulturhus in Leuth de archeologische vondsten getoond en toegelicht. De vondsten zijn gedaan tijdens opgravingen bij de aanleg van het sportterrein van VVLK aan de Pastoor van Tielstraat.

Op die avond werden aan de hand van een powerpointpresentatie drie interessante inleidingen gehouden. "Een rijke buit", zo mag je de vondsten noemen, veelal uit de Romeinse periode 50 -125 na Christus. Alle vondsten zijn beschreven en in twee volle vitrines getoond. Veel op draaischijven – een uitvinding van de Romeinen – vervaardigd aardewerk met prachtig gegraveerde figuren, fibulae( mantelspelden ) en aardewerk uit Gallië. Maar ook een groot grafveld, dakpannen, waterputten voor mensen en drenkpoelen voor vee. Dit alles wijst op bewoning.

Archeologen zijn er zeker van dat er in Leuth een Romeinse nederzetting gelegen. Vermoedelijk waren de bewoners hoge militairen die deel hebben uitgemaakt van het tiende Romeinse legioen dat in Nijmegen was gevestigd. Hoe groot de nederzetting was, blijft een mysterie. Ook is er een plukje zwart afgesneden haar gevonden en een schedel waarop vóór, dan wel na de dood, klappen zijn uitgedeeld. De vraag is of de haren en de schedel toebehoren aan één en dezelfde persoon? Om dit te achterhalen zal een gespecialiseerd onderzoek in Engeland duidelijk moeten maken. Dan zal ook blijken of de persoon een Leuthse voorouder is, dan wel een Romeinse bewoner. Dit onderzoek vergt zesduizend euro, welk bedrag via crowfunding verzameld wordt. Het mysterie van Leuth blijft vooralsnog een mysterie.

Afbeelding

Uitgelicht

Digitale krant