Afbeelding

Concert in kerk Hemmen

Algemeen

HEMMEN - Het tweede en tevens laatste concert van dit seizoen in de Nederlands Hervormde Kerk van Hemmen zal plaatsvinden op zondag 20 september. Het concert wordt verzorgd door het Ensemble A la Douzaine, bestaande uit Michel van Bruggen blokfluiten, Maaike Boekholt viola da gamba en Norbert Bartelsman klavecimbel.

A la Douzaine werd in 2008 opgericht na een optreden in het Eindhovens Muziekcentrum Frits Philips. Sindsdien gaf het ensemble diverse concerten in het hele land. De naam van het ensemble (uit een dozijn) verwijst naar de twaalf noten in een octaaf en is een knipoog naar de uitdrukking 'Treize A la Douzaine' die natuurlijk niet op het ensemble zelf slaat!

Het programma 'Franse finesse en Italiaans temperament' begint met een sonate van Castello die aan de wieg stond van een nieuwe stijl, de barok. In tegenstelling tot de polyfone muziek uit de renaissance, waarin alle stemmen gelijkwaardig zijn krijgen hier de verschillende stemmen een duidelijke rol. De bovenstem heeft de melodie en wordt begeleid door een basso continuo. In dit programma bestaat de continuo uit een gamba die de baslijn speelt en het klavecimbel dat improviseert op de aangegeven akkoorden.

Bij het laatste stuk van Rameau gloort alweer een nieuw tijdperk wat onder andere is te zien aan de bezetting waarin de blokfluit en gamba de contouren die het klavecimbel virtuoos tekent inkleuren zoals later in de pianotrio’s van de klassieken.

In haar programma laat ensemble A la Douzaine in woorden, maar vooral muziek de verschillen in karakter en temperament van de Fransen en de Italianen horen. Ga mee op een muzikale reis door de grandeur en finesse van het Versailles van Lodewijk de IVe en het stralende barokke Venetië en Rome!

Meer informatie over dit concert staat op www.hervormdegemeentehemmen.nl pagina concerten. Het concert begint om 15.00 uur. Toegang is tien euro. Kinderen tot twaalf jaar betalen vijf euro.

Uitgelicht

Digitale krant